Monen kerroksen väkeä – valokuvia costaricalaisesta sademetsästä


Ennen nykyistä Suomen Metsätieteellisen Seuran sihteerin tehtävääni työskentelin akatemiatutkijana Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksella. Akatemiatutkijahankkeessani tein useita pitkiä kenttätyömatkoja Costa Ricaan, jossa tein yhteistyötä EARTH-yliopiston tutkijoiden kanssa. Vapaapäivinä kiersin kameran kanssa lähistön sademetsiä. Järjestin näistä kuvista näyttelyn EARTH-yliopiston kirjastoon vuonna 2009. Nyt olen koonnut samasta materiaalista valokuvanäyttelyn Nurmijärven kunnan pääkirjastoon, jossa se on esillä 1.-29.2.2012.

Tutkin ekologisia vuorovaikutusia, erityisesti trooppisissa peltometsäviljelyjärjestelmissä. Valokuvaaminen tarjoaa minulle toisen tavan luonnon tarkkailemiseen: valokuvaajana voin keskittyä luonnon estetiikkaan, ihmettelemään luonnon monimuotoisuutta ja kauneutta. Tieteellisiä artikkeleita kirjoittaessani minun on pitäydyttävä tarkasti kirjattuihin havaintoihin ja koetuloksiin sekä huolellisesti tarkastettuihin muiden tutkijoiden töihin, mutta valokuvaajana olen vapaa julkaisemaan kuvan pelkästään sen esteettisen arvon vuoksi.

Lude, jota en ole pystynyt sen tarkemmin tunnistamaan, on asioita joita en varmaan metsäntutkijana sademetsässä huomaisi. Valokuvaajana olen kuitenkin oppinut katsomaan pientäkin liikettä ja tarkastamaan esimerkiksi kukat huolellisesti. Tämä on tyypillinen esimerkki kuvasta, joka on minulle puhtaasti esteettinen.

 

Valokuvaajan ja tutkijan näkökulmat myös täydentävät toisiaan. Valokuvatessani pohdin usein esimerkiksi kuvaamieni kasvien rakennetta ja eläinten elintapoja; itse asiassa ekologin ja valokuvaajan näkökulmien yhdistäminen syventää molempia.

Otin kuvan Pentaclethra macroloba -puun lehvästöstä, koska valon ja varjon vaihtelu luo siihen kauniita muotoja. Samalla siinä näkyy kuinka auringonvalo välillä pääsee paistamaan latvuksen aukoista suoraan myös sademetsän alempiin kerroksiin.

 

Metsässä, jossa kuljeskelin elää kolme apinalajia: kapusiiniapina, tumma mölyapina ja hämähäkkiapina. Kukin apinalaji elää eri latvuskerroksessa ja käyttää erilaista ravintoa. Siten apinat myös jakavat tehokkaasti ympäristön tarjoamat elämisen edellytykset ja voivat elää sovussa samalla alueella. Tämä sademetsien elämän tyypillinen "kerrostuneisuus" antoi myös valokuvanäyttelylleni nimen: Monen kerroksen väkeä.

Mölyapinat elävät sademetsän latvuksen keskiosissa, noin 10 – 20 m korkeudella. Vaikka ne välillä todellakin mölyävät, ne ovat kuitenkin suosikkejani sademetsässä. Mölyapinat ovat lunkinoloisia eläjiä, joita stressi ei näytä paljon vaivaavan, valokuvaajakin on yhtä kiinnostava kuin kura polulla.

 

Olen ottanut valokuvat alunperin diafilmille. Tulostin skannatut valokuvat ystäväni, valokuvaaja Adolfo Veran studiossa. Haluan esittää Fofille kiitokseni myös kuvankäsittelyavusta, jonka ansiosta näyttelykuvien värimaailma on uskollinen alkuperäisille dioille.

Pekka Nygren
pekka.nygren (at) metla.fi