Tässä tiedotteessa:

 • Kevätkokouksen 19.4.2012 kuulumisia
 • Kutsu tarjota esityksiä Metsätieteen päivään 31.10.2012
 • Seura on mukana järjestämässä kansainvälistä kokousta ”International Conference on Functional-Structural Plant Models” kesäkuussa 2013
 • Osallistu sähköisen Silva Fennican suunnitteluun
 • Jäsenasiat
 • Silva Fennican jäsentilaus sähköisenä

____________________

KEVÄTKOKOUKSEN 19.4.2012 KUULUMISIA

Suomen Metsätieteellisen Seuran sääntömääräinen kevätkokous pidettiinn Tieteiden talolla torstaina 19.4.2012. Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksessa jaettiin seuran huomionosoituksia, tunnustuspalkintoja opinnäytetöistä ja apurahojen myöntökirjeet.

Pronssisen Cajander ansiomitalin ansiokkaasta toiminnasta metsätieteiden hyväksi saivat:

 • yliopistonlehtori Timo Kuuluvainen, Helsingin yliopisto
 • professori Matti Maltamo, Itä-Suomen yliopisto
 • professori Jussi Uusivuori, Metsäntutkimuslaitos

Suomen Metsätieteellisen Seuran mitalin ansiokkaasta työstä seuran tarkoitusperien ja toiminnan hyväksi saivat:

 • professori Annika Kangas, Helsingin yliopisto
 • professori Anne Toppinen, Helsingin yliopisto

Tunnustuspalkinnon väitöskirjatyöstä saivat:

 • Marc Borrega, Itä-Suomen yliopisto, “Mechanisms affecting the structure and properties of heat-treated and high-temperature dried Norway spruce (Picea abies) wood”
 • Petra Straková, Helsingin yliopisto, “Carbon dynamics in peatlands under changing hydrology: Effects of water level drawdown on litter quality, microbial enzyme activities and litter decomposition rates”

Tunnustuspalkinnon pro gradu työstä sai:

 • Elias Hurmekoski, Itä-Suomen yliopisto,”Kansainvälisen toimintaympäristön muutos ja vaneriteollisuuden kilpailukyky”

Pronssisen Cajander ansiomitalin ja väitöskirjapalkinnon saajat pitivät kokousesitelmät.
____________________

KUTSU TARJOTA ESITYKSIÄ METSÄTIETEEN PÄIVÄÄN 31.10.2012

Metsätieteen päivä järjestetään tänä vuonna 20. kerran. Metsätieteen päivän yleisteema on ”Ilmastonmuutos ja metsät”. Se järjestetään Tieteidentalolla (Kirkkokatu 6, helsinki) 31.10.2012. Totuttuun tapaan aamupäivällä on kaikille yhteinen kokous, jossa kuulemme alan parhaiden suomalaisten asiantuntijoiden esityksiä ja iltapäivällä seuran tieteenalaklubit järjestävät neljä rinnakkaista sessiota. Päivän lopuksi juhlimme Metsätieteen päivän 20. merkkipäivää.

Aamupäivän ohjelma on seuraava:

 • Suomen metsät ilmastoneuvotteluissa ja sopimuksissa, esitelmöijä vahvistamatta
 • Metsien ja ilmakehän väliset ainevirrat, professori Timo Vesala, Helsingin yliopisto
 • Boreaalinen  metsäekosysteemi   ja ilmastonmuutos – metsien hoidon ja käytön uudet haasteet, professori Seppo Kellomäki, Itä-Suomen yliopisto
 • Trooppiset metsät ja ilmastonmuutos - torjunnan ja sopeutumisen haasteet ja mahdollisuudet, professori Markku Kanninen, Helsingin yliopisto

Iltapäivän rinnakkaissessioihin pyydämme esityksiä sinulta. Niiden aiheet ovat seuraavat (klikkaa klubin nimeä tarkempaa esittelyä varten):

Metsäbiologian kerho: Ilmastonmuutoksen vaikutus metsäekosysteemien rakenteeseen ja toimintaan

Metsäekonomistiklubi: Ilmastopolitiikka ja metsien käyttö

Taksaattoriklubi: Ilmasto muuttuu, mikä muuttuu metsissä?

Teknologiklubi: Tulevaisuuden puunhankinnan olosuhteet.

Voit tarjota iltapäivän sessioon joko suullista esitystä tai posteria. Postereita voi tarjota myös muista kuin ylläluetelluista aiheista. Lähetä tällainen posteriesitys sen klubin kautta, jonka alaan se lähinnä kuuluu.

Ohjeet esityksesi tiivistelmän laadintaan löytyvät tästä (Word-tiedoto): Mallitiivistelmä - Model abstract.
____________________

SEURA ON MUKANA JÄRJESTÄMÄSSÄ KANSAINVÄLISTÄ KOKOUSTA ”INTERNATIONAL CONFERENCE ON FUNCTIONAL-STRUCTURAL PLANT MODELS” KESÄKUUSSA 2013

International Conference (aiemmin Workshop) on Functional-Structural Plant Models on kokoussarja, joka kokoaa yhteen kasvien rakenteen ja toiminnan mallinnuksesta kiinnostuneet tutkijat noin joka kolmas vuosi. Rakenteellis-toiminnallisissa kasvimalleissa kasvien toiminta (esim. yhteyttäminen, veden- ja ravinteiden kuljetus, ravinteidenotto) mallinnetaan mahdollisimman realistisen kolmiulotteisen rakenteen sisällä. Malleja käytetään sekä kasvien toiminnan perustutkimuksessa että monissa maatalous- ja metsätieteellisissä soveluksissa.

Sarjan ensimmäinen kokous järjestettiin Helsingissä vuonna 1997. Sen jälkeen kokouksia on pidetty mm. Ranskassa, Kanadassa, Uudessa Seelannissa ja viimeksi 2010 Kalifornian yliopiston Davisin kampuksella Yhdysvalloissa. Suomen Metsätieteellinen Seura, Metsäntutkimuslaitos ja Helsingin yliopisto järjestävät sarjan 7. kokouksen Saariselällä 9.-14.6.2013. Lisätietoja kokouksesta löytyy verkkosivulta http://www.metla.fi/fspm2013. Ensimmäinen esityskutsu lähetetään kesäkuussa 2012.
___________________

OSALLISTU SÄHKÖISEN SILVA FENNICAN SUUNNITTELUUN

Kuten aiemmissa jäsenkirjeissä on informoitu, Silva Fennican julkaiseminen on tarkoitus muuttaa kokonaan sähköiseksi vuoden 2013 alusta. Sähköisen siirtymän tarkoitus ei ole pelkästään paino- ja postituskulujen säästäminen vaan uuden sähköisen Silvan toivotaan tarjoavan sekä lukijalle että kirjoittajille tiedonvälitystä edistäviä ominaisuuksia. Tämän takia pyydämme sinua lähettämään ideoita siitä millaisia ominaisuuksia toivot sähköiseltä Silva Fennicalta. Emme halua ohjata ideointiasi lomakkeella vaan pyydämme sinua kirjoittamaan vapaasti siitä millainen on hyvä sähköinen tieteellinen julkaisu. Millainen julkaisu olisi hyvä navigoida? Millaiset linkit olisivat sinulle hyödyllisiä? Miten haluat katsella kuvia? Muuta mieleesi tulevaa? Ideoi vapaasti ja anna ajatuksen lentää. Tarvittaessa ammumme alas esim. teknisesti liian vaikeat tai tekijänoikeudellisesti arveluttavat ideat, mutta jos ne ovat hyviä, muokattu versio voi edetä.

Lähetä esityksesi sähköpostilla osoitteeseen This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. mieluiten 4.6.2012 mennessä. Merkitse otsikkoriville ”Ideoita Silva Fennicaan”. Palkinto parhaista ideoista: toteutetaan!
____________________

JÄSENASIAT

Seura toivottaa tervetulleeksi uudet jäsenensä FT Teemu Höltän, MMT, FT Michael Müllerin, MMM Paavo Ojasen, MMM Anuliina Putkisen ja MMM Leena Yrjänän.
____________________

SILVA FENNICAN JÄSENTILAUS SÄHKÖISENÄ

Seura valmistelee Silvan Fennican muuttamista kokonaan sähköiseksi julkaisuksi. Mikäli kirjahyllysi tuntuu jo nyt liian täydeltä, voit korvata Silva Fennican postitetun painoversion sähköpostiisi tulevalla ilmoituksella aina uuden numeron ilmestyessä. Ilmoitus lähetetään samana päivänä kuin uusi numero ladataan verkkosivulle, posti ottaa aikansa ennen kuin painettu lehti putoaa postiluukusta. Tähän mennessä 81 jäsentä on käyttänyt tätä mahdollisuutta.

Mikäli haluat luopua Silva Fennican paperiversiosta, lähetä sähköposti osoitteeseen This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ja kirjoita otsikkoriville: Silva Fennica vain sähköisenä. Mikäli lähetät ilmoituksen kannattajajäsenen edustajana, kirjoita sähköpostin viestikenttään kenen tilausta ilmoitus koskee sekä haluatko kaikki kannattajajäsennumerot sähköisenä. Silva Fennica 46(2) on postituksessa. Saat siis sen paperilla, mikäli teet nyt ilmoituksesi sähköiseen julkaisuun siirtymisestä.

Jos haluat edelleen Silva Fennican painoversion tai olet jo ilmoittautunut haluavasi lukea vain sähköistä versiota, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
____________________

Seuran toimisto on suljettu viikon 21 (21.-25.5.2012).

Terveisin,

Pekka Nygren
Sihteeri
Suomen Metsätieteellinen Seura ry
PL 18 (Jokiniemenkuja 1) 01301 Vantaa
puh. 040 801 5596
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://www.metsatieteellinenseura.fi/