Lataa tulostettava jäsentiedote PDF-tiedostona

Upload the printable information letter as a PDF file

Tässä tiedotteessa / Contents of the information letter:

• Suomen Metsätieteellinen Seura kommentoi Suomen PEFC-kriteeristön tarkistuksen ensimmäistä luonnosta
  • Special call for abstracts from students and young scientists: The IUFRO Incubator in the World Congress 2014
  • Taksaattoriklubin vuosikokous ja kevätseminaari 25.3.2014

Seura sai 18.12.2013 kutsun osallistua Suomen PEFC-kriteeristön tarkistustyön kommentointiin. Kommentointi päätettiin toteuttaa seuran hallituksen piirissä siten, että hallituksen jäsenet lähettivät kommenttinsa seuran sihteerille. Seuran kommenttien kirjoittamistyötä varten valittiin kolmijäseninen toimikunta, johon kuuluivat seuran varapuheenpohtaja, prof. Pasi Puttonen, hallituksen jäsen M.Sc. Paula Horne ja seuran sihteeri MMT Pekka Nygren. Toimikunta piti kaksi kokousta, joissa se muotoili seuran kommentit Suomen PEFC-toimikunnalle lähetettäväksi.

Linkit sekä kommentoitavana olleeseen kristeeristöluonnokseen että seuran hallituksen hyväksymiin kommentteihin löytyvät Seuran verkkosivustolta tämän linkin kautta.

Special call for abstracts from students and young scientists:

THE IUFRO INCUBATOR in the World Congress 2014

The IUFRO World Congress (www.iufro2014.com) is pleased to announce a special call for abstracts for the IUFRO Incubator Session – aimed specifically for graduate students and recent graduates to present a summary of their B.Sc., M.Sc. or Ph.D. thesis work. The call for abstracts will be open from 12 February to 20 March 2014. More information on the session can be read in the IUFRO2014 web site:
iufro2014.com/registration/student-registration

You can access all necessary documents and required registration forms through the link given above.

Submitted abstracts should address one or more of the following session themes:

• Forest inventory and modelling,
  • Forest ecology, biodiversity and silviculture,
  • Forest health, tree physiology and genetics,
  • Forest operations, engineering, products, biomass and bioenergy,
  • Forest policy, social aspects and economics.

Submit your title, abstract and an indication of the preferred session using the IUFRO Incubator Abstract Submission Form that can be downloaded from  iufro2014.com/registration/student-registration and send it via e-mail to This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">'+addy_text82617+'<\/a>'; //--> no later than 20 March 2014. Acceptance letters will be issued by 20 April 2014. Note that only one submission per presenting author will be accepted.

Abstracts and power-point slides for presentation should be in English, but the oral presentation at the congress may be delivered in Spanish, French or German (official IUFRO languages). All incubator abstracts will be made available electronically for download through the Congress website and on a cd for Congress participants. Submission of an abstract implies consent by the author(s) to have the abstract published by the Congress.

All presenting authors are required to register for the Congress by 30 April 2014. Failure to do so will mean that the presentation will be deleted from the program.

Please, note that the Finnish Society of Forest Science is only redirecting this information for its members. All questions about the incubator sessions should be directed to This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">'+addy_text2980+'<\/a>'; //--> .

Taksaattoriklubin vuosikokous ja kevätseminaari 25.3.2014

Taksaattoriklubin vuosikokous ja kevätseminaari järjestetään tiistaina 25.3.2014 klo 12  16 Helsingissä, Tieteiden talon salissa 309. Seminaarin  pääteemana on metsäsuunnittelu ja esiintyjiksi on pyydetty alalta  viimevuosina väitelleitä tutkijoita. Seminaarin alustava ohjelma:

• Antti Mäkinen, Simosol Oy: Epävarmuustekijät  metsäsuunnittelujärjestelmissä
  • Kyle Eyvindson, Helsingin yliopisto: Use of Stochastic Compromise Programming to develop forest management alternatives for ecosystem services
  • Raili Hokajärvi, Oulun AMK: Miten kehittyy yksityismetsien metsäsuunnittelu?
  • Reija Haapanen: Valtakunnan metsien inventoinnit Suomen metsiä  mittaamassa - Kirjoittamisen kirvoittamia ajatuksia

Reijan esitys liittyy hänen kirjoittamaansa valtakunnan metsien  inventoinnin historiikkiin, jota on tilaisuudessa myynnissä  alennettuun 30 euron hintaan. Maksu käteisellä tai laskulla.

Kevätseminaarin osallistumismaksu (10 euroa per henkilö, sis. kahvitarjoilun) maksetaan ennen seminaaria Taksaattoriklubin tilille FI05 5723 0250 0978 34. Ilmoita osallistumisestasi ja mahdollisista ruokavaliorajoitteista klubin sihteerille osoitteeseen This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">'+addy_text30533+'<\/a>'; //--> viimeistään 20.3.2014.

Terveisin,

Sihteeri