Suomen Metsätieteellinen Seura 100 vuotta

Juhlavuoden ohjelmaa:

Tieteen päivät 7.1.2009

Seura järjesti yhteisseminaarin Suomen Maataloustieteellisen Seuran kanssa aiheesta "Ilmastonmuutos maa- ja metsätaloudessa – mullistaako ilmastonmuutos Suomen maa- ja metsätalouden?" Seuran kutsumina alustajina esiintyivät prof. Jussi Uusivuori Metsäntutkimuslaitoksesta ja MMT Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta.

100-vuotisjuhlapäivä 29.4.2009

Juhlapäivän ohjelma koostui sääntömääräisestä vuosikokouksesta, juhlaseminaarista ja iltajuhlasta.

Vuosikokouksessa jaettiin seuran huomionosoitukset, palkittiin vuoden 2008 paras metsäalan väitöskirja ja parhaat pro gradu -tutkielmat sekä jaettiin vuoden 2009 apurahat. Huomionosoitusten sekä palkintojen ja apurahojen saajat ovat nähtävissä täällä (PDF).

Seuran Hopeisen Cajander mitalin saivat professori Pertti Hari, professori Pertti Harstela, johtaja Risto Päivinen ja professori Risto Seppälä.

Juhlaseminaarin teemana oli Ryysyistä rikkauteen – metsäntutkimuksen merkitys yhteiskunnallisessa hyvinvoinnissa. Kansainvälisessä seminaarissa käsiteltiin metsäntutkimuksen roolia yhteiskunnallisen hyvinvoinnin rakentamisessa. Tilaisuuden avasi seuran puheenjohtaja, prof. Pekka Niemelä. Seminaarin puheenjohtajana toimi MMT Eeva Hellström. Tasavallan Presidentti kutsuttiin seuran kunniajäseneksi ja kuulimme hänen tervehdyksensä 100-vuotiaalle seuralle. Seminaarissa julkistettiin myös seuran oma hiilinielupuu, jonka toimintaa voi seurata reaaliajassa. Juhlaseminaarin ohjelma on nähtävissä täällä.

Tasavallan Presidentin tervehdys 100-vuotiaalle seuralle.

Varadekaani Ladawan Puangchitin (Katsetsart University, Thaimaa) esitelmän aiheena oli Future challenges in sustainable use of tropical forests.

Professori Christian Messierin (University of Québec, Kanada) esitelmän aiheena oli Managing forest ecosystems in a rapidly changing world: the need of a paradigm shift.

Juhlaseminaari keräsi runsaasti yleisöä. Eturivissä vasemmalta juhlaseminaarin puheenjohtaja Eeva Hellström, seuran puheenjohtaja Pekka Niemelä, Presidentti Tarja Halonen, seuran varapuheenjohtaja Annika Kangas ja seuran sihteeri Eija Juurola.

Iltajuhla vietettiin Vanhalla Ylippilastalolla.

Prof. emeritus Peitsa Mikola piti puheen juhlaillallisilla.

Hiilinielupuu

Seura on yhteistyössä Helsingin yliopiston SMEAR II -tutkimusaseman kanssa perustanut hiilinielupuun, jonka toimintaa voi seurata reaaliajassa.

Historiakirja

Pitkän historiansa aikana seura on ollut ja on edelleen merkittävä toimija sekä kansallisessa että kansainvälisessä metsäntutkimuksessa. Seura on myös toiminut tärkeänä yhdyssiteenä tieteen ja yhteiskunnan välillä. Tätä taustaa vasten historiateos on merkittävä seuran 100-vuotisen taipaleen juhlistamisen muoto. Teos antaa kiinnostavan ja monipuolisen kuvan seurasta, sen jäsenistä ja toiminnasta. Teoksen on toimittanut kokenut historiankirjoittaja FM Tero Halonen. Hän on ollut vastuussa myös mm. Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan 100-vuotishistoriateoksen toteuttamisesta ja  on sitä kautta jo hyvin perehtynyt metsäntutkimukseen Suomessa. Historiikki julkistetaan Metsätieteen päivän yhteydessä 4.11.2009.

Kiertävä kirjanäyttely

Seura järjestää yhteistyössä Viikin tiedekirjaston, Metsäkustannus Oy:n, Metsämuseo Luston ja Joensuun yliopiston kirjaston kanssa kiertävän kirjanäyttelyn. Se alkoi toukokuussa 2009 Lustosta ja jatkaa elokuussa Viikin tiedekirjastoon sekä ensi kevään Joensuun yliopiston kirjastoon. Kirjanäyttelyn teemana on "Moderni metsätiede yhteiskunnan suunnannäyttäjänä". Näyttelyyn on kerätty edustava otos viime vuosien pääasiassa suomenkielisestä metsätieteellisestä ja metsäaiheisesta kirjallisuudesta.

Cajanderin Fennoskandian retken jalanjäljillä

Seura järjestää elokuussa 2009 retken Itä-Karjalaan samoille alueille, jossa A.K. Cajander liikkui määritellessään Fennoskandian eliömaantieteellistä rajaa.

Metsätieteen päivä 2009

Järjestetään 4. marraskuuta 2009 Helsingissä. Päivän teemana on Metsätiedon istuttaminen käytäntöön.